Coronamaatregelen en kinderfeestjes

Corona en kinderfeestjes:

Deze informatie is van RIVM en van het Nederlands Jeugdinstituut:
Geüpdatet op maandag 27-12-2021

Kinderfeestjes
Een kinderfeestje kan doorgaan, maar ga hier verstandig mee om. Nu er opnieuw een lockdown is, kan het verstandiger zijn om het feestje uit te stellen. Nodig in ieder geval geen grote groepen kinderen tegelijk uit en houd je aan de basisregels. Zorg dat de kinderen hun handen wassen en de kamer goed wordt geventileerd. Bespreek vooraf met andere ouders dat kinderen met klachten thuisblijven.

Verjaardagen
Een verjaardag vieren met veel mensen kan nu even niet. Wel zou je de verjaardag kunnen vieren met een paar mensen of verspreid over meerdere dagen bezoek ontvangen. Blijf jezelf de vraag stellen waar jij je prettig bij voelt en of het met de oplopende besmettingen verstandig is. Voelt het voor jou niet fijn om mensen uit te nodigen? Bedenk je dan dat het ook nog altijd een optie is om een verjaardag uit te stellen. Maak hier dan wel duidelijke afspraken over met je kind.

Afspraken over thuisblijven bij ziekte
Spreek met gasten af dat iemand met klachten thuisblijft. Vier je een kinderfeest, spreek dit dan vooraf af met de andere ouders.

Als iemand bij jullie thuis verkoudheidsklachten én meer dan 38 graden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, dan gaat het feest niet door. Bereid je kind erop voor dat deze dingen kunnen gebeuren, want dat is natuurlijk erg jammer.

Ventilatie

Het is nog steeds verstandig om goed op de hygiëne te letten. Zorg bij een kinderfeest bijvoorbeeld dat de kinderen tussendoor goed hun handen wassen tijdens 'handenwaspauzes'. En zorg voor voldoende ventilatie van de ruimte wanneer je met z’n allen binnen bent.

Geef veranderingen een plek

Voor de één is het aanpassen van een verjaardag of ander feestje moeilijker dan voor de ander. Hoe is dat voor jou en jouw gezin? Kinderen zijn vaak flexibeler dan volwassenen en passen zich snel aan in een nieuwe situatie. Jouw houding en jouw gedrag hebben vaak invloed op hoe je kind met iets omgaat. Ben je daarom bewust van spanning en verdriet bij jezelf.

Je gunt je kinderen leuke momenten en jezelf ook. Het is dan ook logisch als je baalt dat sommige dingen niet kunnen doorgaan. Misschien heb je ook veel moeite met al die veranderingen. Emoties als verdriet zijn vaak zichtbaar in gezichtsuitdrukking, houding, gedrag en taal. Kinderen merken jouw verdriet op en nemen dat gevoel en gedrag over. Wanneer je jouw emoties een plek hebt gegeven voordat je met kinderen over de veranderingen praat, kunnen jullie samen kijken naar wat er wel kan.Feestjes en logeerpartijen
Ouders hebben vragen als: 'Mag ik kinderfeestjes en logeerpartijen voor mijn kind organiseren?' Stel jezelf altijd de vraag waar je je als ouder prettig bij voelt, uitstellen van een verjaardagsfeestje of logeerpartij is namelijk ook een prima optie. Zeker als je hier goede afspraken over maakt met je kind. Blijf in ieder geval altijd goed overleggen met ouders van de andere kinderen. Zo weet je ook wat zij fijn vinden.

Voor verschillende leeftijden gelden kinderfeestjes en logeerpartijen andere richtlijnen:
Kinderen en jongeren tot 18 jaar
Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden. Van buiten het gezin mogen er maximaal twee mensen uitgenodigd worden van 13 jaar en ouder. Houd er altijd rekening mee dat je als ouder anderhalve meter afstand kunt houden tot kinderen buiten jouw huishouden van 13 jaar en ouder.

Maximaal aantal kinderen
Voor kinderen tot en met 12 jaar gelden geen aanvullende regels voor het aantal dat je uit mag nodigen. Ga hier verantwoordelijk mee om en maak zorgvuldige afwegingen. Bedenk bijvoorbeeld hoe de uitgenodigde kinderen bij jullie thuis komen. Is het brengen en halen van de kinderen verantwoord te organiseren?
Voor kinderen vanaf 13 jaar geldt dat er binnen maximaal twee personen van buiten het huishouden mogen worden ontvangen. Buiten bestaat een groep uit maximaal twee personen van verschillende huishoudens, of één huishouden. Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.

Zoveel mogelijk buiten
Kies zoveel mogelijk voor afspraken buitenshuis. Behalve de ruimte om leuk met elkaar te spelen, maak je het jezelf zo ook makkelijker om anderhalve meter afstand te houden. Daarnaast is er buiten meer ventilatie. Als iemand moet hoesten of niezen, dan vervliegt dit veel sneller. Belangrijk is dat ook kinderen zoveel mogelijk intensief lichamelijk contact proberen te vermijden.
Zijn kinderen binnen? Dan is het belangrijk om kamers goed te ventileren. Zet bij een logeerpartij een raampje of de deur open. Laat de kamer 's morgens minimaal een half uur goed luchten.

Afstand en hygiëne tijdens logeren
Kinderen tot 18 jaar mogen bij elkaar op de kamer slapen. Zij hoeven geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Wel moeten jongeren van 13 jaar en ouder anderhalve meter afstand houden tot volwassenen uit het gastgezin. Laat kinderen voor het slapen apart van elkaar douchen, zodat iedereen schoon naar bed gaat. Verschoon ’s morgens het beddengoed of laat kinderen een eigen matje en slaapzak meenemen.

Afspraken over thuisblijven bij ziekte
Spreek met de andere ouders af dat iemand met verkoudheidsklachten, verhoging of koorts en/of benauwdheid thuisblijft. Als iemand bij jullie thuis verkoudheidsklachten én meer dan 38 graden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, dan gaat het partijtje niet door. Bereid je kind erop voor dat deze dingen kunnen gebeuren, want dat is natuurlijk erg jammer.

Handenwaspauzes
Zorg dat de kinderen tussendoor goed hun handen wassen tijdens 'handenwaspauzes'. Belangrijk is dat zij dit voor en na het spelen met speelgoed en toestellen doen.
Webshop gemaakt met EasyWebshop